недеља, 19. новембар 2017.

Malta New Deals - NOVI POSLOVI NA MALTI ZA UVOZ RADNIKA VAN EU

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UGOVORI ZA UVOZ HILjADE RADNIKA NA MALTU EKONOMSKI RAST MALTE U PROŠLOJ GODINI MEĐU NAJVEĆIM U EU
POVEĆANjE ZA 10500 NOVIH RADNIH MESTA U 2016. - TREND RASTA  
NOVI KAPITALNI PROJEKTI
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ugovori za uvoz hiljade radnika iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi da budu potpisani u narednim sedmicama, pošto vlada traži radnike izvan Malteških obala kako bi rešila problem nedostatka radne snage.

Clide Caruana, koji predvodi državnu agenciju za zapošljavanje, izjavio je za Times of Malta da se pripremaju bilateralni sporazumi i da će uskoro biti potpisani sa trećim zemljama kao što su Srbija i Crna Gora.

"Times of Malta" je u avgustu objavila da je u posljednjih nekoliko godina više od 20.000 stranih radnika došlo na Maltu, ali predviđanja vlade pokazala su da je potrebno više da se potreba zemlje za radnom snagom zaustavi.

"Maksimizirali smo potencijal malteške radne snage i tokom proteklih nekoliko godina privukli hiljade stranaca. Međutim, oni ne ostanu ovde dugo, a privlačenje njih u još većem broju je sada glavni prioritet ", rekao je gospodin Caruana, ekonomista.


Prema statistikama zapošljavanja koje je sastavila njegova agencija, JobsPlus, velika većina stranih radnika koji su stigli poslednjih godina prilično brzo su napustili zemlju.

Maksimizirali smo potencijal malteške radne snage
- Clide Caruana
Zapravo, manje od 10 hiljada ljudi koji su bili ovde do 2010. ostali su na ostrvu danas.

Gospodin Caruana je rekao da će vlada pratiti protokol na nivou EU kada privlači radnike na Maltu.
"Mi ćemo dati prednost malteškim radnicima. Ako ne možemo naći dovoljno malteških državljana da popune prazna mesta, mi ćemo tražiti u EU, što je normalno ", rekao je on.

"Ako tada, ali tek tada, i dalje ne možemo pronaći potreban broj radnika, onda ćemo potražiti radnike iz trećih zemalja sa kojima potpisujemo sporazume".

Gospodin Caruana je rekao da će JobsPlus nadgledati i upravljati zahtevima radnika u zemlji. Biće uspostavljena specijalizovana jedinica koja bi se povezala sa poslodavcima da identifikuju slobodna radna mesta, a zatim i traži radnike na Malti, EU i, eventualno, putem kolega iz agencija za zapošljavanje iz trećih zemalja.

Tokom protekle četiri godine, prosečan ekonomski rast zemlje je meren na oko 6,4 odsto, što je daleko iznad proseka EU.

Prošle godine je Malta zabeležila neto povećanje od 10.500 radnih mesta u prethodnoj godini, trend koji i dalje postoji.

"Nakon izbora, sporo je skočio, što je normalno. Ali kada vlada počne da sprovodi izborni manifesto - u osnovi pokretanje velikih infrastrukturnih projekata - stvari će se brzo promeniti ", rekao je Caruana.

Vlada je obećala sedmogodišnji plan od 700 miliona evra za obnavljanje sve mreže puteva na ostrvu. Takođe je planirano da popravi bolnice i, uz niz velikih projekata visokogradnje i luksuznih građevina planiranih za završetak u narednih nekoliko godina, Malta ima očajničku potrebu za radnicima.

Na pitanja o tome kakvi će radnici biti potrebni, ostali smo bez odgovora, a izvori vlade tvrde da su građevinski radnici bili među glavnim nedostacima koji su predviđeni.

Transportni radnici, IT profesionalci, pa čak i čistači bili su takođe na listi prioriteta.


Izvori JobsPlus-a su u međuvremenu ukazali na pojavu radnika trećih zemalja koji su ilegalno radili na Malti kao problem koji je trebalo reešiti. Oni su rekli da im je dozvoljeno samo legalno raditi sa punim radnim vremenom, međutim, inspekcije su pronašle državljane trećih zemalja koji rade i na više radnih mesta sa kraćim radnim vremenom a koja bi mogli napuniti malteški radnici.

Takvi prekršioci uobičajeno se suočavaju s velikim novčanim kaznama, međutim, JobsPlus se sada trudi kako bi podstakao poslodavce da popune prazna radna mesta koja bi inače bila preuzeta od strane uvoznika.

"Ovo je predloženo kao nešto što će smanjiti nezakonito zapošljavanje i maksimalno iskoristiti radnu snagu trenutno na ostrvu, a da ne mora još više uvoziti radnike", navode izvori.

Izvor: Times of Malta, Saturday, November 18, 2017, 11:10 by Ivan Martin

Нема коментара:

Постави коментар